Здравейте! Вероятно използвате блокиращ рекламите софтуер. В това няма нищо нередно, много хора го правят.

     Но за да помогнете този сайт да съществува и за да имате достъп до цялото съдържание, моля, изключете блокирането на рекламите.

  Ако не знаете как, кликнете тук

Диетите - за и против

Безплатни реферати, есета, доклади, анализи и всякакви теми свързани с биологията.
Биофизика, биохимия, молекулрна биология, морфология, цитология, хистология, ембриология, анатомия, физиология, генетика, онтология, геронтология, филогения, таксономия, палеонтология, екология, патология
Нова тема Отговори
Потребителски аватар
Mozo
Skynet Cyber Unit
Skynet Cyber Unit
Мнения: 284382
Регистриран: пет юни 01, 2007 14:18
Репутация: 335764
Местоположение: Somewhere In Time

Диетите - за и против

Мнение от Mozo »

Диетите - за и против
Има ли смисъл да сме по­стоянно на диета, сменяй­ки една с друга?
Ако всички промени, кои­то са станали в живота ви, ви­наги завършват с излишни ки­лограми, с това трябва да при­ключите. Откажете се от на­вика си да сте постоянно на ди­ета, защото колебанията в те­глото могат да имат негативно влияние върху вашето здраве. Освен това вие чувствате, че всеки път ви е все по-трудно да свалите излишните килогра­ми. Това се получава, защото когато отслабвате първия път, вие се лишавате не само от мазнините, но и от някои час­ти от мускулната тъкан, а ко­гато отново качвате килогра­ми, трупате само мазнини. Така че по време на всяка нова диета вие се опитвате да се бо­рите с още по-голямо количе­ство трудноизчезващи мастни натрупвания. Освен това по­стоянната диета може да се от­рази отрицателно на вашата психика.
Теоретично с колко може да се отслабн човек за един ден?
При пълно гладуване се свалят 270 г мазнини на ден (75%) плюс 90 г (25%) са сметка на тъканите без мазни­на. Т.е. общо - 360 г на ден. Но това е само на теория. Но който обещава отслаб­ване с 1,5 кг на ден, се изхвърля.
Какво е научното обяс­нение на препоръките да се яде по малко, но често? Или е по-оптимален вариантът да се яде три пъти на ден?
Ако 2500 калории са раз­пределени равномерно на рав­ни части с равни дневни интервали, при всяко хранене в кръвта постъпват 123 г глюкоза (370 г въглехидрати). Тази глюкоза бързо се насочва към черния дроб и се превръща в гликоген. В нормата черният дроб съдържа 90 г гликоген, останалият гликоген (остана­лата глюкоза) се превръща в мазнина и се насочва към ма­стните депа. Та храненето три пъти на ден ежедневно добавя 45 г мазнини в организма, при хранене два пъти дневно - 84 г мазнини, а при хранене веднъж - 118 г мазнини, т.е. почти три пъти повече в срав­нение с храненето три пъти на ден. Всъщност това са три ки­лограма повече на месец. Т.е. за да не провокираме покачва­не на теглото с храненето три пъти на ден, е необходимо дневният порцент да се дели на четири - 370:90= 4, четири равни приема на храна. При това последното хранене не е символично - кисело мляко или сок, а пълноценно! Храненето четири пъти на ден включва: закуска, втора закуска, обяд и вечеря. При всяко хранене се приемат 25% от дневната калорийност, коя­то в никой случай не бива да се превишава.
Каква вечеря е за предпо­читане —въглехидратна или белтъчна?
За да се отговори на въпроса, трябва да се обърнем към хормоналната система на човека. Основен е хормонът на ръста, който не се среща само у децата, но и у възрастните. През деня другите хормони разлагат мазнините, а хор­монът на ръста върши същото през нощта. 70 минути след заспиването хипофизата включва хормона в системата на кръвообращението. Един час след това молекулите на хормона започват да изтласк­ват глицерина от мастните клетки в кръвта. Този процес при здравословното хранене продължава цялата нощ. Зато­ва децата и животните сутрин се събуждат свежи и пълни с енергия, защото преработени­те мазнини през нощта са се превърнали в енергия. Една от причините за това е фактът, че през нощта никой не яде въгле­хидрати, особено сладко, и за­това задстомашната жлеза не е задължена да отделя инсу­лин. Ако в кръвта се създаде висока концентрация на инсу­лин, стимулиращ образуване­то на мазнини, хормонът на ръста не може да се прояви. Така че белтъчната вечеря е по-добра. Мишел Монгиняк препоръчва два-три пъти сед­мично именно белтъчна вече­ря. Тук идва въпросът - защо не всеки ден. Възможните ва­рианти на отговора са: за да се избегне излишната употреба на белтъчини; за да не сваля­ме прекалено бързо теглото, като рискуваме отслабването да стане неустойчиво.

Как да отличим истин­ското чувство на глад от лъжливото?
Употребените с храненето продукти, богати на калории, могат да не удовлетворят ва­шите потребности, ако в тях не се съдържа целият набор не­обходими на организма храни­телни вещества. Дори да сте изяли повече калории от необ­ходимото, тялото ви ще усеща глад поради недостига на хра­нителни вещества. Ако се опи­тате да заглушите това чувст­во на глад пак с висококалорична храна, която не съдържа необходимите жизненоважни елементи, цикълът ще се по­втаря отново и отново. Вие ще пълнеете, а тялото ви ще гла­дува, и ще се чувствате ужас­но. Познато ли ви е това? Че­сто ли усещате глад? Ако е да, то вашият организъм се опит­ва да ви обясни, че не му до­стигат хранителни вещества. Понякога бъркаме други усещания с чувстството на глад. Чувството на глад е потреб­ност от храна, не от някаква определена храна- а просто от храна. То може да бъде удов­летворено със съвсем проста храна. Не са нужни деликате­си. Ако чувството на глад е лъжливо, неговият притежател по принцип не е много гладен човек - иска му се нещо спе­циално, сладка или пикантна храна. Тази храна е плод на неговата фантазия, и колкото повече мисли за нея, толкова повече я иска. Започват да се отделят слюнки и той си мис­ли, че е гладен. Но това не е така. Всъщност на него му е необходимо да удовлетвори своите вкусови пристрастия, а не глада.

Защо при многократни­те диети бедрата стават толкова широки?
Мастните клетки в горна­та част на тялото имат 6 пъти повече Оетарецептори (отделящи мазнини), отколкото алфа-2 рецептори (съхраняващи мазнините). Затова мазнините се запазват основно в долната част на тялото и се свалят по-лесно в горната част. С други думи, ако вие на­трупате 7 кг мазнини, 6 от тях са на ханша, външните и вътрешните части на бедрата и само един килограм - на гор­ната част на тялото. И обрат­но, ако вие свалите 7 кг, дол­ната част на тялото ви ще от­слабне само с един килограм, а горната - с 6. Всеки след­ващ цикъл набиране-сваляне на тегло води до повторение на тази ситуация. Затова колеба­нията в теглото, предизвикани от повтарящи се диети - т.нар. ефект йо-йо, променя принци­па на разпределение на мазни­ните и оттам и самата форма на тялото. Тази печална констатация е адресирана към дамите с женствен тип фигура - т.нар. крушовиден тип. Към нея се добавят и хормоналните нару­шения на женските циклични процеси, допълнителното по­емане на прогестерон - също водят до изчезване на отделя­щите мазнини бета рецептори на ханша и вътрешната повърхност на бедрата.

Българите и диетите

Българите презират гладуването
когато статистиката говори и боговете мълчат или анализират данните:) Българите и въобще славяните не обичат да гладуват дори в името на естетиката и елегантността,
разкрива поредно социологическо проучване на GfK Custom Research. Мъжете и жените в България и Русия са категорично против каквито и да било диети - само 3 процента от представителите на силния пол в двете страни са се опитвали през последните 24 месеца да свалят килограми по определени схеми. А в Западна Европа австрийците са тези, които най-рядко се опитват да се вталят с помощта на специален режим.
Финландците обаче са изключително предпазливи по отношение на теглото си - 36 на сто от мъжете и повече от половината жени са направили всичко възможно, за да станат по-грациозни. И са успели.За разлика от своите съседи холандците - 60 процента от тях са се провалили в опитите си да влязат в дрехи с по-малък размер.Между 63 и 66 процента от германците, чехите и французите също са претърпели фиаско.Само 28 процента от дамите в Западна Европа постигат успех в контрола над килограмите. Всъщност те са тези, които през последните две години подчиняват всекидневието си на нарочни програми, които да ги превърнат в конкурентки на топмоделите.В САЩ ситуацията не е много по-различна. Едва 33 процента от нежните същества и 20 на сто от мачовците изчисляват калориите в храните, които поглъщат. Останалите са дебели и въобще не се вълнуват как изглеждат.



Да поговорим за диетите


Още няколко мита за диетите
Всеки мечтае за стройно тяло, но на първо място трябва да се мисли за здравето. Много хора генетично са предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети.
Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню: 2200 ккал за жените и 3000 за мъжете.
Тези цифри са получени по следния начин: средностатистическото количество на консумираните калории минус количеството енергия, което губим при всекидневните си движения.
Ето някои ккал/час за човек с тегло 60 кг: сън – 49,8, почивка в леглото (без сън) - 66, хранене в седнало положение - 84, разговор “на крак” - 189, работа на компютър - 120, бърсане на прах - 148, измиване на съдовете - 126, ходене по равен път (с 4 км/ч) - 192.
За да помогнат, психолозите също са разработили няколко начина, помагащи да се излъжат “гладните” очи. Малките и тъмни чинии визуално увеличават количеството храна в тях. Малките лъжички също помагат, защото нашият мозък брои количеството движения “от чинията - в устата”, а с увеличаването на тези движения, ние като че ли изкуствено засищаме организма си.
Установено е също, че някои аромати потискат апетита. Това са миризмите на зелената ябълка, банана, ментата, лавандулата, розата.
А това са още няколко мита за диетите:
Най-добрата диета - това е гладът.
Това не е истина. Организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини дори от най-леките продукти. Освен това, гладуването е категорично противопоказно за хората, страдащи от заболявания на задстомашната жлеза.
Най-добрата диета е еднократното дневно хранене.
Точно обратното - най-добрата схема е 7 пъти хранене за деня, като се приемат малки порции.
За да се отслабне, трябва да се прекрати храненето 4 часа преди съня, последното хранене да бъде в 19.30
Това също не е вярно. Достатъчни са 2 часа. Тези 2 часа трябва да се пресмятат от времето, когато действително си лягаме да спим, а не от абстрактния час – например 19.00.
Сиренето и кашкавалът са диетични продукти
Не е вярно. Като всички други млечни продукти те са полезни, но съдържат средно 40% мазнини. По-добре е да се избират обезмаслени или нискомаслени видове.
Месото и зеленчуците трябва да се консумират отделно.
Грешно. Зеленчуците помагат на организма да усвои белтъчините, съдържащи се в месото. Изключение правят само тези зеленчуци, които съдържат голямо количество скорбяла: картофите, бобовите и тиквените. Те действително трябва да се употребяват отделно. Погледнете таблицата на съвемстимите храни - това е същността на разделното хранене - Разделно хранене - съвместими храни. В разделното хранене, в зависимост от преобладаващия хранителен продукт, храните се делят на:. Белтъчини: месо, птици, риба, сирене, кашкавал, зърнени храни …
От бирата се пълнее
Абсолютно погрешно мнение. Пълнее се от мазните мезета, които често се консумират с бирата. В действителност бирата е по-ниско калорична от плодовите сокове, колата, газираните напитки или сухото вино. Много диетолози смятат, че качествената бира, в това число и нискокалоричната, може да послужи като хранителна добавка при диетите.
Обезмаслените млечни продукти са по-малко питателни.
Това не е така. Обикновената извара съдържа 18% мазнини, 14% белтъчини, 2,8% въглехидрати и 232 ккал. А обезмаслената - само 0.6% мазнини, 18% белтъчини, 1.8% въглехидрати и 88 ккал. Следователно обезмаслената е по-полезна.
Други общи условия за здравословно хранене са: минимум алкохол (никакви концентрати), захар и стрес, максимум целулоза, радост и самоуважение.
И позитивно мислене
стъпки към здравословното хранене

стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка.
Според съвременното схващане на медицината здравето има 3 основни компонента:
рационалното хранене,
разумната физическа активност
и отказът от тютюнопушенето.
Ако човек се придържа към тези принципи, данните от статистиките сочат, че те намаляват с 2-3 пъти риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, които днес са главна причина за преждевременна смърт.
Разбира се, по отношение на наднорменото тегло е възможно да има генетически обусловено нарушение на обмяната на мазнините, но тя се проявява рано и веднага се забелязва. При повечето хора наднорменото тегло е следствие на нарушения в храненето.
Всички екстремални диети, които помагат за сваляне на теглото, не са балансирани и могат да се прилагат кратко време. Това обаче означава по правило и кратковременен ефект.
Най-главното в храненето е разумният подход. Здравето е преди всичко чувство за мярка.
Това са стъпки, които се предлагат от учените, за нашето здравословно хранене. В тях няма нищо сензационно - те просто посочват принципите, към които трябва да се придържаме, за да нормализираме теглото си и да запазим здравето си възможно по-дълго.

Здравата балансирана диета трябва да се основава на разнообразни продукти,
предимно от растителен, а не от животински произход. Не съществува нито един продукт, който да осигури на нашия организъм всички необходими вещества. Изключение прави само майчината кърма, която заменя на детето поне до 6-ия месец всички останали продукти. Затова храненето трябва да бъде максимално разнообразно. Спазването на специални диети е препоръчително само по препоръка от лекар-специалист.

Хлябът, ястията от макаронени изделия и картофи е целесъобразно да се ядат по няколко пъти на ден.
Половината от дневното количество употребявана храна трябва да се покрива от тези продукти.
Учените не са съгласни, че те са само източник на енергия и въглехидрати. В тях се съдържат и много други вещества, необходими за здравето: хранителни влакна, минерални съединения, витамини от групата на В и С. Погрешно е и мнението, че тези продукти способстват за натрупването на мазнините. В действителност съдържанието на енергия в нишестето е много по-малко, отколкото в същото количество мазнина или алкохол. Специалистите препоръчват да се употребява повече хляб като за предпочитане е черният или пълнозърнестият.

Разнообразни плодове и зеленчуци в количество повече от 400 г трябва да се приемат ежедневно
допълнително от картофите. Употребата на зеленчуци трябва да превишава употребата на плодове.
И плодовете и зеленчуците са източник на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини и минерали, които намаляват риска от развитие на повишено кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.
Млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнина и сол
(кисело мляко, кашкавал) трябва да се употребяват ежедневно. От млечни продукти особено се нуждаят децата, подрастващите и жените, най-вече бременните.
Ако човек не употребява млечни продукти, то той трябва да включва в храната си други продукти, които са богати на калций - риба, зеленчуци с тъмнозелени листа.

Месото и месните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да се заменят с бобови култури, риба, птици. Количеството на местните продукти като колбаси, кренвирши и пастети трябва да се ограничи.
Животинската мазнина способства за повишаването на нивото на холестерола в кръвта и увеличаването на риска от исхемична болест на сърцето.

Дневната употреба на мазнини трябва да бъде от 15 до 30% от дневната калоричност на храната.
По-добре е храната да се приготвя на пара, преварява, запича или да се използва микровълнова печка, отколкото да се пържи, а добавянето на мазнини в процеса на готвене е добре да се избягва.
Особено внимание следва да се отделя на мастните киселини, които влизат в състава на употребяваните мазнини. Те биват:
- наситени – съдържат се най-вече в кравето масло и маргарините;
- полиненаситени - в растителните масла, рибата и някои меки маргарини;
- мононенаситени - в зехтина, фъстъченото масло.
Най-полезен е зехтинът. Той притежава антиоксидантни свойства и защитава холестерола в кръвта от окисляване.
Трябва да се предпочитат храни с ниско съдържание на захар.
Продуктите, съдържащи много захар, са източник на енергия, но те не са необходим компонент от здравословната диета. Захарта, според повечето изследвания, спомага за развитието на кариес.
Учените препоръчват да се пие вода, а не сладки напитки.
Дневната употреба на сол, включително тази, съдържаща се в хляба, не трябва да превишава 6 г - 1 ч.л. Препоръчва се да се използва йодирана сол.
Прекомерната употреба на всякакъв вид сол води до повишаване на артериалното налягане.
Не се препоръчва да се консумират всеки ден консервирани, пушени или мариновани продукти. Храната трябва да се подсолява умерено, а за подобряването на вкуса да се добавят подправки.
Дефицитът на йод е разпространена патология, особено сред децата и жените. Йодираната сол осигурява профилактика на заболяванията, свързани с недостига на йод.
Идеалната маса на тялото трябва да съответства на препоръчваните граници
(индекс на телесната маса - от 18,5 до 24,9). Т
ой се изчислява по формулата: ИК = теглото (кг) / ръста (м) на квадрат. Индекс над 25 показва наличие на наднормено тегло.
Натрупването на мазнини в областта на корема представлява по-голям риск за здравето, отколкото натрупването на мазнини в областта на бедрата, тъй като се асоциира с повишено налягане, захарен диабет, ранно развитие на исхемична болест на сърцето.
Ако искате да отслабнете, това трябва да става бавно, като промените режима на хранене и увеличите двигателната активност.
Безопасният темп на отслабване е 500-800 г седмично.
Употребата на алкохол трябва да е не повече от 2 порции дневно
(1 порция = 10 г чист алкохол).
При ежедневна употреба на алкохол трябва да се въздържате от неговото приемане поне веднъж седмично.
Страничните ефекти, предизвикани от употребата на алкохол, са свързани с неговото влияние върху мозъка, черния дроб, сърдечния мускул, червата, задстомашната жлеза, нервната система.
Алкохолната зависимост, както и тази от тютюна, води до недостиг на витамини и минерални вещества
Прочетено: 1817 пъти
Изображение
Нова тема Отговори

  • Подобни теми
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Биология”