Извършена е първата успешна операция на апендикс през устата

Извършена е първата успешна операция на апендикс през устата съобщи sky news.Част от лекарите смятат, че апендиксът е безполезен орган и затова хирурзите го изрязват и при най-малкото подозрение за тръгнал възпалителен процес.
В последно време обаче те вече не са така категорични за безполезността на апендикса, след като миналата година американски медици откриха, че този израстък играе важна роля в имунната система на човека и е място, където се образуват полезните за червата бактерии.
Не са проучени докрай и причините за възникване на апендицит – възпаление на апендикса. Но най-често болестта се проявява, когато пространството на апендикса се запуши от наслоена гъста слуз или от други отпадъчни вещества, които попадат в него от сляпото черво. Такова запушване може да се предизвика от прегъване на апендикса, тромбоза на хранещите го кръвоносни съдове, аскаридоза, дисбактериоза, травма в областта на корема и набъбване на лимфната тъкан на самия израстък.
Възпалението на апендикса (остър апендицит) се съпътства от рязка непрекъсната болка, обикновено в горната част на корема. След това болката се премества ниско и вдясно на корема. Може да се появи в областта на пъпа или да премине към гърба. Болката се засилва много, ако болният легне на лявата страна. Тогава му прилошава, повръща, устата му пресъхва и се повишава температурата на тялото. При децата може да се появи диария, а при възрастните – запек.

Един отговор за “Извършена е първата успешна операция на апендикс през устата”

  1. Имам питане-преди 8 месеца ми е правена операция от апендикс и продължава да ме боли оперираното място

    Харесвам

Вашият коментар