На пръв път полезните и предпочитани от милиони хора по света диетични напитки могат да се окажат не толкова здравословни. Оказва се, че консумирането на нискокалорични напитки може да повиши риска от диабет с цели 60%. Резултатите от ново проучване показват, че хората, които пият напитки с изкуствени подсладители, са по-склонни да развият диабет, отколкото хората, които консумират „нормални“ напитки.
В изследването участвали 66 000 жени, чиито хранителни навици били изследвани в продължение на 14 години (1993-2007 година). Оказва се, че ако пиете по едва 359 милилитра газирани напитки на седмица, увеличавате риска за развитие на диабет с 1/3. При 600 милилитра седмично вероятността вече скача двойно. Литър и половина от нискокалорични напитки на седмица увеличава риска от диабет с цели 60%.
Учените оборват така нареченото конвенционално мислене, според което диетичните напитки са по-здравословни. Изглежда, противно на общоприетото схващане, нормалните напитки със захар не носят толкова голям риск за здравето, колкото нискокалоричните такива. Изследователите обясняват негативния ефект от диетичните напитки с наличието на изкуствен подсладител в тях, пише вестник Daily Mail.
Така нареченият аспартам е в пъти по-сладък, отколкото захарта. Той има подобен ефект върху кръвната захар и нивата на инсулина като захарозата. Според данни на Световната здравна организация 347 милиона души страдат от диабет. С течение на времето заболяването може да увреди сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите, което от своя страна увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, мозъчен инсулт и слепота.
Коментари