×

Как работи NewPay?


Когато плащате с NewPay, всъщност NewPay плаща поръчката ви вместо вас. Вие я получавате и разполагате с три начина да я платите към тях:



Изберете NewPay като начин на плащане при завършване на поръчката си и следвайте стъпките.

Билкови продукти 

Нови продукти

Най-продавани

Горещи оферти

Блог

Полезни статии

Здраве и красота

Експертни мнения

Podcast

Уебинар

Здраве с д-р Жиланов

Новини

4 природни съвета за здрава кожа

4 природни съвета за здрава кожа

виж повече
Помощ! Не мога да преглъщам хапчета!

Помощ! Не мога да преглъщам хапчета!

виж повече

Отзиви на клиенти

Наталия Шапиро за

Енергизираща билкова смес - С корейски и сибирски женшен, ашваганда и мака, 59.2 ml

Много ефективно действие. Доволна съм.

Евгени Нанев за

Alpha-GPC / Алфа-глицерил фосфорил холин, 60 капсули

Бърза и лесна поръчка.

Проф. Д-р Мария Малинова, д.м за

Тудка (Тауроурсодезоксихолова киселина) TUDCA – здраве за черния дроб и жлъчния мехур, 500 mg, 60 капсули

Поздравления на екипа, за изключително компетентните и изчерпателни отговори на читателите! Успехи!

Въпроси от онлайн консултация с лекари

Попитай специалистите
Здравейте Приемам Кардифренд ко от три месеца всеки ден сутрин по 1 таблетка за сваляне на кръвно след като започнах да го вдигам до стойности 150/100 имах замайване отпадналост.От както съм на Кардифренд ко се чуствам добре и кръвното ми се стабилизира !Въпроса ми е колко дълго мога да приемам Кардифренд ко?Трябваше да пия противозачатъчни таблетки само за месец за гинекологичен проблем но ги спряхме защото покачих кръвното отново и имахме съмнения че е от тях ?Съвместим ли е Кардифренд ко с противозачатъчни таблетки и също могат ли да се взимат обезболяващи като парацетамол Аналгин и.тн при нужда ?Благодаря

Здравейте!

Като цяло няма противопоказания да приемате АСЕ-инхибитор, какъвто е /кардифренд, и противозачатъчни. Все пак зависи и от причината за изписването им и вида им. Аналгинът може допълнително да свали кръвното, но може да се приема при нужда без проблем.

Поздрави,

Д-р Кръстанова

!Кликни, за да видиш отговора Скрий
Здравейте! Какво ми е мнението за Саксенда ? Става въпрос за лечение на затлъстяване и ИР. С хашимот съм от 8 години.

Здравейте!

Не съм сигурен, че „мнение“ ще бъде правилното ми отношение към лекарствен продукт с официално одобрени индикации за употреба – Саксенда (лираглутид) и другите GLP-1 агонисти (семаглутид, екзенатид, дулаглутид и т.н.), които се прилагат при диабет и затлъстяване при определена категория пациенти. Фактите са налице, но при всички случаи е добре да се опита сериозна модификация в диетата (най-добре с помощта на диетолог), усилване на двигателната/физическата активност и други здравословни „лайфстайл“ промени, които могат да намалят степента на затлъстяване и да намалят нуждата от медикаменти.

Има много случаи на успешно повлияване на телесното тегло, съответно на инсулиновата чувствителност, у пациенти с понижена функция на щитовидната жлеза, но все пак само лекарят-ендокринолог може да прецени дали Саксенда е подходяща във Вашия случай, понеже при заболявания на щитовидната жлеза се прави индивидуална преценка, както е загатнато и в листовката на Саксенда - https://apteka.framar.bg/30072995/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D0%BD-6%D0%BC%D0%B3-%D0%BC%D0%BB-3%D0%BC%D0%BB-3 .

Лекарството не е съвсем безопасно във всички случаи. Например, у пациенти с диабет без нарушения на щитовидната жлеза са описани случаи на подостър тиреоидит (възпаление на тази жлеза) след употребата на лираглутид (активното вещество в Саксенда) – болка в областта на щитовидната жлеза, повишена температура и втрисане, които са изчезнали на осмата седмица в един от тези случаи, публикуван в Journal of Endocrine Society: https://academic.oup.com/jes/article/5/Supplement_1/A957/6241041

В описанието на Саксенда за лекарствения пазар в САЩ, към етикета е добавено т.нар. black box warning („предупреждение в черна кутия“), което гласи, че в проучвания с плъхове и мишки лираглутидът е предизвикал C-клетъчни тумори на щитовидната жлеза в клинично адекватни дози, но няма данни дали може да предизвика същото и при хората; лекарството е противопоказано за пациенти с фамилна история за рак на щитовидната жлеза“.  В Кратката характеристика на Саксенда, издадена за ЕС, включително България, пише пък следното: Заболяване на щитовидната жлеза В клинични изпитвания при диабет тип 2 са съобщени нежелани събития от страна на щитовидната жлеза, включително повишен калцитонин в кръвта, гуша и тироидни неоплазми, особено при пациенти със съществуващо заболяване на щитовидната жлеза. Случаи на повишен калцитонин в кръвта се наблюдават и при клиничните изпитвания за контролиране на теглото. Следователно лираглутид трябва да се използва внимателно при пациенти със заболяване на щитовидната жлеза.

https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2015/20150323131125/anx_131125_bg.pdf

С други думи – ползвайте Саксенда или подобните на нея продукти само ако Ви бъдат назначени от ендокринолог, който познава Вашето състояние.

Поздрави,

Борис Гинчев

магистър-фармацевт

!Кликни, за да видиш отговора Скрий
Д-р Йовчева, бяхте горещо препоръчана от моя приятелка която се е консултирала с вас Дъщеря ми е на 18 години има проблеми с цикъла и и се появи окосмяване по лицето. Какво да правим

Здравейте!

При поява на окосмяване при жени на нетипично място, в случая по лицето, и предвид възрастта на дъщеря Ви, задължително трябва да се изключи т.н. синдром на поликистичните яйчници. Това заболяване може да причини смущения в менструалния цикъл, окосмяване, акне. Проблемът заслужава внимание, защото без адекватна терапия може да доведе до безплодие при млади момичета в по-късна възраст. Първоначално конкретната ми препоръка към Вас е да проведете изследване на ДХЕА-С, ФСХ, ЛХ. Взема се венозна кръв за изследване. Ето някои разяснения.

ДХЕА-С е мъжки полов хормон /андроген/, отделящ се основно от надбъбречната жлеза. Може да се превръща и в други полови хормони, включително тестостерон. Последният е причина за окосмяване от мъжки тип. В сравнително по-малки количества се синтезира и в яйчниците при жените, и тестисите при мъжете. При стойности над горна референтна граница на ДХЕА-С, трябва да се изключат два основни проблема- на ниво надбъбречни жлези и ниво яйчници. Около 30-40% от жените със синдром на поликистичните яйчници /PCOS/ показват повишени нива на ДХЕА-С, затова заедно с него се назначават и други хормонални изследвания като ФСХ /фоликулостимулиращ хормон/ и ЛХ /лутенизиращ хормон/. В допълнение, при възможност, се прави вагинален ултразвук, за по-добра визуализация на яйчниците. В тази връзка препоръчвам и консултация с гинеколог. В случай, че тази диагноза бъде отхвърлена, се налага образно изследване на надбъбречните жлези с контрастна материя /КАТ или ЯМР/ за изключване на обемзаемащ процес в надбъбреците.

Ще се радвам ако споделите резултата, за да коментираме отново проблема.

 

Пожелавам успех! 

Д-р Йовчева
!Кликни, за да видиш отговора Скрий
Продуктът беше успешно добавен в любими.