Седем гряха на бременността

Има тонове информация за това, какво да избягвате по време на бременност, да не споменаваме противоречивите съвети. И така, какви са истинските рискове? Тук ще прочетете за най-често срещаните изкушения с оценка за ‘грях’ от едно до шест – шест е най-виновно.

ЕДНО Цигари

Защо са вредни за мен?

Цигареният дим съдържа над 4000 неприятни химикала и повишава риска да развиете сърдечна болест, белодробни проблеми и рак.

Защо са вредни за бебето ми?

През бременността пушенето свива кръвоносните съдове, намалявайки количеството кислород, преминаващо през плацентата, което увеличава рисковете да родите бебе с ниско тегло или бременността да е с летален изход за нероденото дете.

Какво е официалното становище?

Тази точка не подлежи на преговори. Спрете да пушите възможно най-скоро.

Колко точно е рискът?

Проучване от Дейност за Пушенето и Здравето (Action on Smoking and Health, ASH) е доказало убедително, че бебета, родени от майки пушачки са с тегло средно 200 грама по-малко от бебета, родени от непушещи майки. Недоносените и бебетата с ниско тегло са по-податливи на болести и инфекции.

Кое друго има подобен риск?

Пасивното пушене. За непушещите майки, които са изложени на цигарения дим от други хора по време на бременността, има по-голяма вероятност да родят бебета с по-ниско тегло (Central European Journal of Public Health 2000).

Оценка на грях на бременността: 5-6

ДВЕ Алкохол

Защо е вреден за мен?

Добрата новина е, че бременна или не, някоя чашка от време на време надали ще ви навреди.

Защо е вреден за бебето ми?

Помнете въпреки това, че алкохол, консумиран по което е да е време на бременността преминава през плацентата и потенциално може да засегне развитието на бебето ви. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до ниско тегло при раждане и Ембрионален Алкохолен Синдром (fetal alcohol syndrome, FAS) – заболяване, при което бебетата могат да имат проблеми със зрението, слуха и изоставане в ученето.

Какво е официалното становище?

Към момента, съветът е, че умереността е най-важна.

Колко точно е рискът?

Това е минно поле. Кралският Колеж на Акушерите и Гинеколозите препоръчва, че единственият начин да сте напълно сигурни, че алкохолът няма да навреди на бебето ви, е да не пиете изобщо по време на бременността или докато опитвате за бебе. Междувременно, правителството в Англия съветва да се пият не повече от една или две алкохолни единици само веднъж или два пъти седмично. А най-скорошните проучвания предполагат, че дори една алкохолна единица на ден няма да навреди на вас или бебето ви. Все пак, тези съвети в момента се преразглеждат и бременните жени могат да бъдат посъветвани да не консумират алкохол изобщо.

Кое друго има подобен риск?

Както и алкохолът, различни лекарства (предписани от лекар, на свободна продажба или добавки към храната) могат да преминат през плацентата и да навлязат в кръвта на бебето, причинявайки родилни дефекти. Винаги се консултирайте с лекаря си, преди да приемате каквото и да е лекарство по време на бременността.

Оценка на грях на бременността: 1-2 алкохолни единици дневно = 1-2, редовна консумация = 6

ТРИ Кофеин

Защо е вреден за мен?

Кофеинът може да усили киселините, тъй като увеличава производството на стомашна киселина и може да причини сърцебиене, към което бременните жени са по-предразположени. Също така е диуретик, което може да ви дехидратира.

Защо е вреден за бебето ми?

Въпреки че се знае, че кофеинът преминава през плацентата и се предава на плода, умерени количества изглежда не са вредни.

Какво е официалното становище?

Отново, умереността е най-важна. Препоръчва се бременните жени да избягват да консумират повече от 300 мг на ден.

Колко точно е рискът?

Според някои лекари има сведения за увеличен процент аборти, свързан с прекомерна консумация на кофеин, въпреки че се подчертава, че няма солидно доказателство за това.

Кое друго има подобен риск?

Освен в кафето и чая, кофеин има в газираните напитки, в различни енегрийни питиета и дори в зеления чай.

Оценка на грях на бременността при умерена консумация: 1

ЧЕТИРИ Меко и синьо сирене

Защо е вредно за мен?

Съветът е бременните жени да не ядат меко, плесенясало сирене като Бри и Камамбер, както и синьо сирене. Бактерии, като листерия, могат да се притаят в кората на сиренето и да заразят самото него дори след като кората се обели.

Защо е вредно за бебето ми?

Листериоза (заразяването с листерия) може да доведе до мъртво раждане, аборт или тежки заболявания при новородените, въпреки че за щастие това е изключително рядко.

Какво е официалното становище?

Ако наистина не можете да се сдържите, цялостно готвене би трябвало да убие листерията, така че би трябвало да е безопасно да ядете храни, съдържащи меки или сини сирена, ако ястията са били правилно приготвени и да са врели през цялото време.

Колко точно е рискът?

Има солидни проучвания за ефектите на листерията при плода.

Кое друго има подобен риск?

Листерията може да се открие при меко непастьоризирано козе и овче сирене, в някои готови салати, като картофена и зелева, сладолед и готови храни, освен ако не са врели през цялото време.

Оценка на грях на бременността: 4-5

ПЕТ Опаковани салати, плодове и зеленчуци

Защо са вредни за мен?

Пръстта, която не е добре измита от плодовете и зеленчуците или от салатата, може да съдържа токсоплазмоза – инфекция, причинена от паразит.

Защо са вредни за бебето ми?

Инфекцията с токсоплазмоза може да доведе до аборт, мъртво раждане или оцеляване, придружено с проблеми при растежа, слепота, вода в мозъка (хидроцефалия), увреждания на мозъка, епилепсия или глухота.

Какво е официалното становище?

Уверете се, че ВСИЧКИ плодове и зеленчуци са старателно измити.

Колко точно е рискът?

Ефектът от токсоплазмозата върху бременността е добре документиран, но се набляга на това, че тази инфекция се случва много рядко.

Кое друго има подобен риск?

Да пипате котешка тоалетна или да работите в градината без ръкавици (токсоплазмозата понякога се пренася чрез котешки изпражнения). Най-добре е някой друг да сменя котешката тоалетна, но ако това не е възможно, поне слагайте ръкавици и после старателно измийте ръцете си. Токсоплазмозата също може да се намери в сурово или недосготвено месо и в непастьоризирано козе мляко и сирене, така че ги избягвайте.

Оценка на грях на бременността: 3

ШЕСТ Мазна риба
Защо е вредна за мен?

Всъщност, не е. Яденето на мазна риба като прясна риба тон, скумрия, сардини и пъстърва е добро за здравето ви и от изключително значение за развитието на мозъка на бебето ви, но трябва да ограничите приема им по време на бременността.

Защо е вредна за бебето ми?

Мазната риба съдържа живак и във високи нива той може да увреди развиващата се нервна система на бебето ви.

Какво е официалното становище?

Препоръчва се бременните жени да ограничат приема на риба тон до не повече от две големи парчета на седмица. Те не трябва да приемат повече от две порции мазна риба на седмица; това включва прясна риба тон (не от консерва), скумрия, сардини и пъстърва. Въпреки това, те трябва да се опитват да консумират поне две порции риба на седмица, една от които трябва да е мазна риба.

Колко точно е рискът?

Някои проучвания са открили високи нива на живак в някои риби, затова като предпазна мярка, съветът е жените да ограничат приема им по време на бременността.

Кое друго има подобен риск?

Големите риби, които имат по-дълъг живот, например акула, риба меч и marlin, трябва да бъдат изцяло избягвани, защото има по-голям риск, че тази риба е била изложена на замърсяване.

Оценка на грях на бременността: 2

СЕДЕМ Сурови или рохки яйца

Защо са вредни за мен?

Салмонела е бактерия, която причинява вид хранително отравяне (симптомите включват гадене, повръщане и диария) и може да бъде открита в сурови или рохки яйца. Хранителното отравяне е особено неприятно по време на бременност, тъй като може да предизвика спазматични коремни болки и дехидратация.

Защо са вредни за бебето ми?

Няма вероятност салмонелата да навреди на бебето ви.

Какво е официалното становище?

Яйцата са отличен източник на протеин и аминокиселини, но им се наслаждавайте, когато са добре сготвени – белтъците и жълтъци трябва да са твърди. Дори органичните еко-яйца не са съвсем безопасни и се препоръчва да се готвят добре, за да сте сигурни.

Колко точно е рискът?

Има значително количество случаи на салмонела. Бременните жени са изложени на по-висок риск от заразяване поради хормоналните промени, които потискат имунната система.

Кое друго има подобен риск?

Морските дарове (сурови или сготвени) също носят риск от хранително отравяне. Всички видове месо трябва да бъдат добре сготвени и продуктите от мляно месо, като кюфтета и кренвирши, трябва да се готвят, докато станат врели и не е останало розово на цвят месо.

Оценка на грях на бременността: 1-2

Седем начина да заслужите ореола си по време на бременност

1. Пийте фолиевата си киселина. Препоръчва се всички жени, които планират бременност, да приемат дневна добавка от 0,4 мг. фолиева киселина преди да заченат и през първите 12 седмици от бременността, докато се развива гръбначният стълб на бебето.

2. Яжте здравословно. Протеините (месо, яйца и сирене) са много важни, тъй като формират градивните частици за растящото ви бебе. Омега 3 киселините (които се намират в мазната риба и орехите) и омега 6 киселините (слънчогледово олио) също са жизнено важни за развитието на мозъка на бебето ви.

3. Спортувайте умерено. Физическата активност повишава мускулния тонус и така ви позволява да възвърнете формата си след раждането на бебето. Също помага да се намали болката в кръста и гърба, гаденето и задържането на вода.

4. Спете и почивайте достатъчно. Подайте се на нуждата да дремнете, ако можете. Ако ви е трудно да спите, специалистите по сън подчертават, че това няма да навреди на бебето ви, така че просто почивайте и разпускайте вместо това.

5. Контролирайте стреса. С всички промени, които носи, бременността може да е стресираща. Опитайте да играете йога или да си водите дневник, или ако сте много обезпокоени, говорете с лекаря си. Единствените глупави въпроси са тези, които не задавате.

6. Редовно ходете на прегледи по време на бременността. Това ще ви вдъхне увереност, че всичко е наред с бебето ви или ще позволи на лекаря ви да разбете, ако има проблем, докато все още има достатъчно време да се направи нещо по въпроса.

7. Отделете време да изградите връзка с нероденото си бебе. Прекарвайте няколко минути всеки ден да говорите на бебето си или да масажирате корема си с някакъв лосион за тяло или масажно олио с капка масло от портокал, лайка или лавандула (безопасни за употреба след първия триместър).

 

Преведе Бу от http://www.juniormagazine.co.uk/news/article.asp?UAN=26

16 responses to “Седем гряха на бременността

  1. 8. Правете секс – бащата и той душа носи 🙂

  2. аз онзи ден ти казах, че съм светица, ама тук като чета, май не съм от най-най … специално за ореола, греховете са ми чужди, ‘щот съм келеш в яденето 🙂

  3. Браво, много полезно.

  4. @longanlon: не се тревожи при повечето жени, желанието за секс по време на бременност се увеличава 🙂
    Това не е правило, разбира се, но е често срещано явление.

  5. …а бащите почват да се потрисат, когато коремите на жените им стават в пъти по-големи от дупетата им :mrgreen:

  6. Дезта са важна част от живота…Кой дава 5 пати за бащите…

  7. Аз все пак мисля че кофеина триабва да се избягва по възможност и коефициента на „грешност“ е по-висок от 1.

    За дехидратирането знам от личен опит. Дехидратациата може да доведе до контракции – ефекта е същия, все едно са ти дали питоцин. При мен се случи в 6-тия месец, след като реших че мога да си позволия една чаша кафе, и доста ме стресна. Затова и препоръката на доктора, а и по най разните списания и интернет статии за бременни, ако имате преждевременни контракции – пийте две чаши вода.

    Също така има изследвания, които показват че кофеина пречи на тялото да приема калций и желязо. А когато си бременна и без друго ти е в недостиг калция, защо да си вредиш допълнително.

    Аз преминах от 2-3 чаши кафе на ден до 0 без особен стрес и симптоми. Малко ме болеше глава, ама то в първите 3 месеца може да е и хормонално, така че няма особена разлика.

  8. О, кого виждат очите ми 😀

  9. виждам те, чувам те 🙂

  10. Вечерница

    Само да допълня за фолиевата киселина.
    По най-новите препоръки тук в Германия от желанието за зачатие до навършването на 12 г.с. на плода се дават 800 микрограма фолиева киселина под 2 различни форми – киселина и фолат. Новата препоръка била наложена след доказани изследвания, че по-високата доза в първите седмици на бременността предпазва от спонтанен аборт при здрав плод.
    След 12 г.с. се препоръчват 400 микрограма.

  11. Има едно нещо, което може да се стори глупаво на едни и много смислено на други: бъдете внимателни към музиката, която слушате, докато сте бременна. Слушайте релаксираща музика, стойте отпуснати поне час в денонощието на музика, която носи хармония и спокойствие /тук моята страст към спокойната класическа музика си каза думата пред избора на рок или нещо друго интензивно/. Важно е. Не само заради книжките, в които го пише, а и защото пред очите ми така се получи човече, което си пее по цял ден.

  12. Зорница

    Позволете да допълня информацията за рибите.

    В Канада от пролетта на 2007 на бременни жени, деца и жени, желаяещи да забременеят скоро, не се препоръчва консумация на хищни риби като риба -тон (прясна, замразена), акула, риба-меч в количество повече от 1 порция на месец! Риба-тон в консерва е изключена от това изброяване поради по-ниските стойности на живак в нея.

    На класовете за бъдещи родители медицинският персонал силно подчертава да се ограничи консумацията на горе изброените риби до минимум! Дори препоръчват изобщо да се спре консумацията на риба тон дори и за възрастни и за татковци.

    Най-подходящата риба за бременни е сьомга, не повече от веднъж седмично.

  13. Таткото май го е страх да правим любов. Да не навредим на бебето. Но и аз душа и нужди нося, я!

  14. Извинявам се, ама какво прави пъстървата в раздела за мазна риба, потенциално съдържаща живак? Пъстървата далеч не е мазна риба, а също така не е и морска – само в големите морски хищни риби се натрупва живак, доколкото знам аз… Проблемът при пъстървата за мен е, че при изкуственото отглеждане не можеш да знаеш какви антибиотици и стимуланти й дават. Но това важи за всичко живо.

  15. tova sa takiva prostotii, tuka v tazi statiq 4e napravo nqmam dumi da komentiram..Samo 6te kaja vsi4ko v granicite na normalnoto e pozvoleno, dano ne go e 4ela nqkoq nezapoznata byde6ta maika, koqto si e pozvolqvala do sega po 2-3 cigari na den i po edna biri4ka, 4e sigurno ot paranoq i vnu6eniq napravo (nedaisi Boje) e gotova pometnala!!!Sigurno pra babite na tezi koito sa sytvorili tazi Upsurdna statiq ne sa udrqli ve4er po nqkoq rakiika sled tejkata rabota na nivata…do sega roda im da se e izrodil i zatril… :X dano ne zasegna nqkoi- tova si e li4no moe mnenie…

  16. защо смятате, че салмонелата не може да навреди на плода?а ако майката се зарази по време на първия триместър на бременността?

Вашият коментар