Почистване на петна

  

 

   Фулмастер - търкайте с памуче натопено със сок от лимон и след това изперете дрехата.

    Кръв - изперете със студена течаща вода, след това изперете цялата дреха така както е указано за материята от която е направена. При белите материи можете да добавите малко белина или няколко капки амониев спирт. Освен това, ако петната са по-стари или упорити като прострете дрехата, намажете петното с 3% разтвор кислородна вода и оставете да изсъхне на слънце. Този метод е подходящ и за цветни дрехи, но само ако са стабилни по отношение на боята и материята го позволява. 

    Шоколад и какао - накиснете в студена вода и натрийте петното със сапун или друг перилен препарат. След това изперете с гореща вода. Ако петното не изчезне третирайте с 3% кислородна вода.

   Доматена паста - първо остържете засъхналата паста, като внимавате да не повредите тъканта. След това я накиснете в судена водаза около 30 минути, третирайте с препарат и изплакнете.
   Бульон и яйца - първо остържете засъхналата храна, после избършете с много влажна гъба или кърпа. Натрийте петното с препарат и изперете с луга разредена вода.
   Мазнина и олио - остържете остатъците, натрийте петното с препартат и изперете с хладка вода и сапун.

   Парфюм - намокрете малко парцалче в алкохол и намажете петното от двете страни на материята. След това изперете.
   Восък цветен - само на химическо чистене!
   Восък безцветен - петната от безцветен восък се премахват като материята се поставя между две хартиени кърпички или попивателна хартия, гладете с ютията на степен "вълна" или "коприна" и сменяйте хартията докато спре да се индикира. 
   Основи - когато попаднат върху дрехата или други артикули, е необходимо веднага замърсения участък да се изпере в обилно количество студена вода, а след това с оцет, разреден с равно количество вода и отново се промива със студена вода.
   Сребърен нитрат /адски камък/ - петната се накисват в 5% разтвор на калиев йодид, при което петната от кафяви стават светложълти. Крайното обезцветяване става с помощта на 10% разтвор на натриев сулфат и след това се изплакват с хладка вода.
   Мастило - трие се с амоняк, накисва се в прясно мляко - несварено и студено или замърсения участък се държи един час в глицерин, а след това се промива с топла вода, в която има разтворена малко готварска сол. И още един метод - с разтвор на амоняк и сода бикарбонат, в съотношение 1 ч лъжичка амоняк и 2 ч лъжички сода бикарбонат.
   Индиго - почистваме със спирт, след това изпираме с вода, която сме омекотили с малко сода бикарбонат. 
   Туш - изпират се с гореща сапунена вода , в която предварително сте капнали малко амоняк.
   Йод - чисти се с разтвор, който съдържа 3 части сапунен разтвор и 1 част бензин, след което се изпира. Йод и Калиев перманганат се почистват още и с разтвор на натриев сулфат / фотографски фиксаж/.
   Химикалка - напръскайте петното със спирт за горене и или с наколко капки бял винен оцет.
   Блажна боя - изпираме дрехите в гореща сапунена вода, в която сме разтворили 5 супени лъжици терпентин.
   Петна от блажна боя по изкуствени , памучни и вълнени материи ще изчистите като ги натопите от половин до един час в чист терпентин. След това ги изперете по съответния начин според материята на дрехата.
   Боя за коса - такива петна се отстраняват само от бели материи с 3% разтвор от водороден прекис и амоняк.
   Туткал - изпираме в гореща вода, с малко спирт или амоняк и прах за пране.
   Лепило -  търкайте мястото със смес от хладка вода и ацетон. Замърсените дрехи се изпират с толкова гореща вода колкото позволява материята. Упоритите петна накиснете предварително една минутка в горещ бял винен оцет.
   Дъвка - най-лесно се отлепя като върху нея поставите парче лед, което предварително сте обвили в лед или сложите дрехата в камерата на хладилника за няколко минутки.
   Трева - с тампон напоен в алкохол потупвайте петното докато изчезне. Внимание с дрехи от фини материи.Друг начин е да опитате най- напред да изтрием петното със спирт, ако не изчезне с перхидрол, но при положение, че дрехата не пуска боя.
   
Пръст - изперете дрехата с перилен препарат и ако не е достатъчно третирайте с кислородна вода 3%.
   Плодове - залейте със студена вода. В никакъв случай не го заливайте с гореща вода. Избършете замърсеното място и намажете с глицерин. Оставете го да преседи 1 – 2 часа, намажете няколко капки бял оцет и изплакнете.
   Алкохолни напитки  - изперете със студена вода, след това натрийте с глицерин и вода а накрая изплакнете с вода смесена с оцет.
  Чай  и кафе - изпънете хубаво тази част от дрехата, на която се намира петното и залейте с гореща вода, като се съобразите със спецификата на тъканта. 
   

{START_COUNTER}